Het meisje met het rode haar

Nog steeds geldt Het meisje met het rode haar als een eerlijk en overtuigend relaas van wat het verzet in de oorlogsjaren 1942-1945 betekend heeft. Dat komt omdat De Vries erin is geslaagd een genuanceerd en invoelend portret te schetsen van een jonge vrouw, die tegenover de botte arrogantie en de meedogenloze terreur van de Duitsers haar idealen overeind hield. 

Titel: Het meisje met het rode haar
Auteur: Theun de Vries
Aantal bladzijdes: 448
Speelt zich af in: Nederland
Uitgeverij: Querido

Samenvatting

Nederland is bezet door de Duitsers. Hannie vecht samen met een verzetsgroep terug tegen de Duitsers. Maar dat gaat niet geheel zonder gevaar. Langzaam sneuvelen steeds meer mensen van het verzet. Wie overleeft nog tot na de oorlog. 

Mijn mening

Ik had voor dat ik dit boek las nog niet veel over het verhaal gehoord behalve dat vriendinnen van mij het een geweldig boek vinden. Dus toen kwam het laatste boekopdracht voor dit jaar eraan en toen dacht ik ja ik ga Het meisje met het rode haar lezen.

Ik ben zeker niet voorgelogen. Dit boek is best wel awesome. Hoewel ik niet vaak een historisch roman lees, op zijn tijd af en toe eentje, maakte deze toch wel veel indruk op mij. Het hele verhaal wordt vanuit Hannie's perspectief vertelt.

Na de eerste zin was ik al heel erg nieuwsgierig. De schrijfstijl van de Vries is ongelooflijk. In het begin had ik er wel wat moeite mee, maar wat wil je van een boek die al bijna zestig jaar oud is. Eenmaal wanneer je tussen de kromme zinnen door leest zie je een geweldig verhaal tot leven komen. 

Ik vind het knap gewoon hoe de Vries alles zo mooi en gedetailleerd heeft kunnen beschrijven. Voor mij is zoiets toch wel erg belangrijk ik zie graag dingen voor mij. Hij heeft niks mooier laten lijken dan dat het in de werkelijkheid is. Ik bewonder dat wel. 

Wat mij betreft is dit een dikke aanrader. Zeker als je nog een boek voor Nederlands zoekt, zo ben ik er ook achter gekomen.

Ik geef Het meisje met het rode haar 4/5

CONVERSATION

1 reacties:

  1. heb het boek nooit gelezen en vond de film erg indrukwekkend ook al is het al lang geleden dat ik hem heb gezien.

    BeantwoordenVerwijderen